Najlepsza pizza? Z pieca do pizzy!

Popularna na całym świecie, jednak głównie domena Włoch. Aromatyczna, pomidorowa i pełna ciągnącego się sera – oczywiście mowa o pizzy. Pizza przywędrowała do nas z półwyspu w kształcie buta, skąd stopniowo podbijała świat. Dziś pizza ma ogromne grono wielbicieli i wyjątkowo często po nią sięgamy. Jest prosta w wykonaniu, jednak bardzo ważne są świeże składniki. Jaka pizza jest najlepsza? Oczywiście ta z pieca. Zobacz jak zrobić pizzę w piecu domowym. 

Pizza a składniki 

Tradycyjna pizza składa się zaledwie z czterech składników – ciasta, sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii. Tak mało, a jednak tak wiele (smaku szczególnie). Dobra pizza opiera się na świeżych i wysokiej jakości składnikach. Jednak wersja typowo włoska wcale nie jest popularna, a tradycyjny placek zaczął ewoluować w zależności od smaków w danym kraju. 

Na przykład w Stanach Zjednoczonych pizzę przygotowuje się na bardzo grubym cieście z podwójną (a może nawet i potrójną) ilością sera. Pizza jest tłusta i ciężka. We Francji popularne są owoce morza jako dodatki, a w Polsce – wszystko co się pod rękę nawinie i ananas, który budzi wiele kontrowersji oraz zagorzałych dyskusji. Jednak nie ważne co na pizzę położymy, bo o gustach się nie dyskutuje – podstawowe składniki muszą być świeże. To od nich zależy smak i aromat pizzy. Dlatego sos warto przygotować ze świeżych pomidorów, ewentualnie z puszki, ale dobrej jakości. Bazylii zerwanej prosto z krzaczka i włoskiej oliwy z oliwek. Pamiętaj, że do pizzy dodaje się mozzarellę, a nie żółty ser, który zabija smak pozostałych składników. 

Pizza z domowego pieca?

Pizzę tradycyjnie przygotowuje się w glinianym piecu opalanym drewnem. Placek przechodzi aromatem spalanego drewna, jest aromatyczny i charakterystyczny w smaku. Jednak mało restauracji taki piec posiada, a tym bardziej nie postawimy do w domu. Gdzie więc upiec pizzę? Wypróbuj domowe piece do pizzy! To poręczne urządzenia, które wyglądem przypominają gofrownice. Jednak w środku zamontowana jest gliniana płyta lub z kamienia. Dzięki temu ciasto przechodzi pełnią aromatu, a elektryczne urządzenie jest zbliżone do tradycyjnego pieza. 

Pizzę piecze się w bardzo wysokich temperaturach. Tradycyjne piekarniki rozgrzewają się maksymalnie do 220 stopni Celsjusza, jednak pizza wymaga nawet 550. Domowe piece do pizzy są już w stanie taką temperaturę osiągnąć. W dodatku rozgrzewają się bardzo szybko, bo do 10 min, a samą pizzę piecze się od 3 do 5 min. Pizza to szybkie danie do przygotowania (o ile wcześniej zadbasz o ciasto), proste i niezwykle pyszne! 

Dodaj komentarz